Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα Wok σε μια ηλεκτρική κουζίνα;

Σε κάποιο σημείο της ζωής, οι άνθρωποι που αγαπούν τη μαγειρική στο σπίτι αρχίζουν να σκέφτονται την πιθανή απόκτηση ενός γουόκ. Αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα κουζίνας διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα, ενώ η πλειονότητα των σύγχρονων συνταγών προβλέπει ότι οι κουζίνες θα τοποθετούν τις κουζίνες τους σε ηλεκτρικές εστίες. Είναι όμως εντάξει να μαγειρεύεις με αυτό το σκεύος σε ηλεκτρική κουζίνα; Δεν θα είναι σπατάλη χρημάτων; Οι ειδικοί της Yosukata λαμβάνουν αυτή την ερώτηση αρκετά συχνά από τους αγοραστές. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα και να σας απαντήσουμε εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα wok σε ηλεκτρική κουζίνα. Επιπλέον, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία της επιλογής ενός γουόκ, του καρυκεύματος και της χρήσης ενός δακτυλίου γουόκ σε μια ηλεκτρική κουζίνα. Λάβετε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σας σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου.

Δεν πρόκειται να βουτήξουμε βαθιά στο θέμα των πλεονεκτημάτων του wok, αλλά θα απαριθμήσουμε τα πιο βασικά, ώστε να καταλάβετε ότι δεν πρόκειται απλώς για μοντέρνα μαγειρικά σκεύη για τα οποία θα σπαταλήσετε τα χρήματά σας. Εδώ είναι τα κύρια οφέλη:

Θερμική επεξεργασία υψηλής ταχύτητας: Το μαγείρεμα δεν ήταν ποτέ τόσο γρήγορο.
Η ευελιξία των πιάτων που μαγειρεύονται με γουόκ: Θα μπορείτε να προετοιμάσετε την απόλυτη πλειοψηφία των γευμάτων σύμφωνα με τις περισσότερες συνταγές.
Η ποιότητα του μαγειρεμένου φαγητού αφού διατηρείται σε αυτό το μέγιστο χρήσιμων ουσιών, βιταμινών και χρήσιμων μικροστοιχείων.
Δυνατότητα μαγειρέματος σπάνιων ασιατικών πιάτων.
Μέγιστη ευκολία χρήσης.
Τα πιάτα που μαγειρεύονται σε γουόκ είναι διαιτητικά, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πολύ λάδι.

Όπως μπορείτε να δείτε, ένα γουόκ δεν είναι απλώς ένα κανονικό τηγάνι. Η αρχική έκδοση αυτού του σκεύους χρονολογείται από την αρχαιότητα. Το τυπικό χαρακτηριστικό των γουόκ είναι ότι έχουν στρογγυλεμένο κάτω μέρος και ψηλά τοιχώματα που γίνονται πιο φαρδιά στην κορυφή. Προφανώς, μια τέτοια μορφή πάτου καθιστά αδύνατη τη στερέωση ενός γουόκ όχι μόνο σε ηλεκτρική κουζίνα αλλά και σε κανονική σόμπα αερίου. Υπάρχει κάποια λύση;
Προτού αφήσετε εντελώς στην άκρη την ιδέα του μαγειρέματος με γουόκ σε ηλεκτρική κουζίνα, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η σύγχρονη αγορά έχει μια λύση για τις σύγχρονες εστίες μαγειρέματος. Δεδομένου ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί πια φωτιά για το μαγείρεμα, ενώ μόνο επαγγελματίες σεφ και όχι τόσοι πολλοί μάγειρες στο σπίτι μπορούν να χειριστούν την έκδοση με στρογγυλό πάτο ενός γουόκ, οι κατασκευαστές μαγειρικών σκευών προσφέρουν γουόκ με επίπεδο πάτο. Ως εκ τούτου, εάν θέλετε να απολαύσετε τα οφέλη του μαγειρέματος σε γουόκ και δεν θέλετε να αρνηθείτε την άνεση μιας ηλεκτρικής κουζίνας, πρέπει απλώς να επιλέξετε ένα γουόκ που έχει επίπεδο πάτο. Αυτός ο τύπος γουόκ σας επιτρέπει να μαγειρεύετε τόσο σε ηλεκτρικές όσο και σε κεραμικές εστίες.
Είναι η πιο εύκολη λύση στο ερώτημα, ωστόσο, όχι η μόνη. Και θα θέλαμε να σας παρέχουμε τον μέγιστο όγκο πληροφοριών, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ένα κατάλληλο wok όχι μόνο με βάση το είδος της κουζίνας που έχετε εγκαταστήσει στην κουζίνα αλλά και με τα τελικά αποτελέσματα των πιάτων που περιμένετε να πάρετε.

Ενώ τα οφέλη της στρογγυλής φόρμας μπορεί να σας πείσουν να επιλέξετε αυτή τη μορφή γουόκ, είναι επίσης απαραίτητο να λάβετε υπόψη ότι επιλέγοντας ένα τέτοιο σκεύος, θα πρέπει να συνηθίσετε να μαγειρεύετε σε αυτό. Η προετοιμασία των πιάτων σε ένα γουόκ απαιτεί συνεχή ανάδευση, ενώ η συντήρηση τέτοιων σκευών μπορεί να είναι επίσης δύσκολη. Δεν μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο πιάτων, ενώ ο ιδιοκτήτης πρέπει να μάθει την τέχνη του καρυκεύματος ενός γουόκ.

Έτσι, έχοντας τη βεβαιότητα ότι μια ηλεκτρική κουζίνα δεν αποτελεί εμπόδιο για την απόκτηση ενός γουόκ για μαγείρεμα, αξίζει να ξεκινήσετε με τον ορισμό του είδους της σόμπας που έχετε.

Οι παραδοσιακές ηλεκτρικές σόμπες ήταν οι πιο δημοφιλείς μέχρι πρόσφατα. Τέτοιες συσκευές είναι εξοπλισμένες με στρογγυλούς καυστήρες ή σωληνωτά στοιχεία θέρμανσης. Διακρίνονται από υψηλή αξιοπιστία και σχετικά μεγάλους χρόνους μαγειρέματος, καθώς και από υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ως εκ τούτου, στις μέρες μας, αυτές οι σόμπες δεν είναι πλέον δημοφιλείς και δεν χρησιμοποιούνται. Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρόκειται να μείνουμε στη χρήση γουόκ σε αυτού του είδους τη σόμπα. Επιπλέον, τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε δεν είναι συμβατά με σωληνωτά στοιχεία θέρμανσης.

Τα τελευταία χρόνια, οι υαλοκεραμικές σόμπες τείνουν να βγαίνουν στην κορυφή σε δημοτικότητα. Για τη θέρμανση των τροφίμων χρησιμοποιούνται ειδικά θερμαντικά στοιχεία με σπιράλ ή ταινία. Η ταχύτητα μαγειρέματος είναι συγκρίσιμη με τις εστίες αερίου και η λειτουργική ασφάλεια είναι πολύ υψηλότερη.

Μία από τις ποικιλίες γυάλινων-κεραμικών εστιών είναι μια σόμπα αλογόνου. Το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από σπειροειδείς σωλήνες γεμάτους με ατμούς αλογόνου, ενσωματωμένοι στην επιφάνεια, προκαλεί υπέρυθρη ακτινοβολία, η οποία θερμαίνει τα πιάτα με τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία της ηλεκτρικής κουζίνας ανεβαίνει σχεδόν αμέσως και κρυώνει το ίδιο γρήγορα όταν διακόπτεται το ρεύμα.
Η αρχή λειτουργίας των επαγωγικών κουζινών βασίζεται στη θέρμανση των πιάτων με δινορεύματα που προκαλούνται από ένα μαγνητικό πεδίο. Ταυτόχρονα, η θερμοκρασία του καυστήρα της ηλεκτρικής κουζίνας δεν αλλάζει, αλλά θερμαίνεται το μεταλλικό σώμα του μαγειρικού σκεύους.

Αυτές είναι οι ηλεκτρικές εστίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στις σύγχρονες κουζίνες και αυτές είναι οι σόμπες που χρησιμοποιούν οι σύγχρονες κουζίνες για την προετοιμασία γευμάτων. Λοιπόν, ας προχωρήσουμε στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να μπορέσετε να μαγειρέψετε με ένα γουόκ σε ηλεκτρική κουζίνα.

Το επόμενο στάδιο προβλέπει την προθέρμανση του γουόκ σας. Θυμηθείτε ότι αρχικά αυτό το μαγειρικό σκεύος χρησιμοποιήθηκε στη φωτιά, επομένως, για να εξασφαλίσετε τα πλεονεκτήματα του μαγειρέματος με γουόκ, πρέπει να το προθερμάνετε. Κατά μέσο όρο, μπορεί να χρειαστούν περίπου 10-15 λεπτά για να διασφαλιστεί η απαραίτητη θερμοκρασία του πυθμένα του wok. Ωστόσο, ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σόμπας σας. Οπότε, περιμένετε μέχρι ένα γουόκ να βγάλει καπνό. Μόνο μετά από αυτό πρέπει να προσθέσετε λάδι.

Είναι ένας από τους τύπους ηλεκτρικών εστιών που χρησιμοποιούνται ευρέως στις μέρες μας. Επομένως, είναι λογικό οι ιδιοκτήτες γυάλινων εστιών να αναρωτιούνται αν μπορούν να αγοράσουν ένα γουόκ για να το χρησιμοποιήσουν. Στο Διαδίκτυο, υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι δυνατό να αποκτήσετε ένα δαχτυλίδι για ένα στρογγυλό γουόκ για να το εγκαταστήσετε σε μια γυάλινη εστία. Ωστόσο, αυτό δεν συνιστάται. Το δαχτυλίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να τοποθετήσετε ένα γουόκ όταν δεν μαγειρεύετε. Μπορείτε να σκεφτείτε να πάρετε ένα με επίπεδο πάτο. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να γρατσουνίσει τη γυάλινη επιφάνεια της εστίας σας.

Παρόλο που αυτό το είδος σόμπας δεν είναι πλέον δημοφιλές, εξακολουθούν να υπάρχουν αναζητήσεις στο Διαδίκτυο που σχετίζονται με τη χρήση γουόκ σε σόμπα με ηλεκτρικά πηνία. Εάν είστε ιδιοκτήτης αυτής της εστίας, σας συνιστούμε να επιλέξετε ένα γουόκ με επίπεδο πάτο, καθώς αυτό το σκεύος θα είναι σταθερό κατά το μαγείρεμα. Η θέρμανση του πάτου και των πλευρικών τοιχωμάτων θα είναι ομοιόμορφη, ενώ το φαγητό δεν θα κολλάει.
Ελπίζουμε, λοιπόν, να σας πείσαμε ότι το καρύκευμα είναι απαραίτητο, ωστόσο, δεν είναι καθόλου περίπλοκη διαδικασία. Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε:

1. Είναι απαραίτητο να ελέγξετε προσεκτικά την κατάσταση των μαγειρικών σκευών που έχετε παραλάβει πριν τα καρυκεύματα. Εάν υπάρχουν γρατσουνιές, βαθουλώματα ή ζημιές στην επιφάνεια, φροντίστε να επικοινωνήσετε αμέσως με τον πωλητή. Δεν θα μπορείτε να το αντικαταστήσετε μετά το καρύκευμα.

2. Εάν όλα είναι εντάξει, προχωρήστε στον σωστό καθαρισμό ενός γουόκ. Ορισμένα καταστήματα εφαρμόζουν ακόμη και μια ειδική χημική επίστρωση στην επιφάνεια των woks. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουν ότι το μέταλλο δεν θα σκουριάσει όσο αποθηκεύονται τα γουόκ στην αποθήκη, καθώς και στη διαδικασία αποστολής. Εάν δεν είστε σίγουροι – ελέγξτε το εγχειρίδιο που θα παραδοθεί μαζί με ένα wok. Εάν δεν είναι διαθέσιμο – επικοινωνήστε με τον πωλητή για να λάβετε συστάσεις για την αφαίρεση της επίστρωσης.

3. Αφού πλύνετε το γουόκ, το τοποθετείτε στο μάτι της κουζίνας και το αφήνετε να στεγνώσει σε δυνατή φωτιά. Είναι απαραίτητο να μην τοποθετείτε το γουόκ στη θέρμανση της σόμπας στη μέγιστη θερμοκρασία. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μια τέτοια διαφορά θερμοκρασίας μπορεί να καταστρέψει τα μαγειρικά σκεύη. Γι’ αυτό, θερμαίνετε τη σόμπα στο μισό περίπου της μέγιστης θερμοκρασίας της και μετά τοποθετήστε το γουόκ. Αυξήστε τη θερμοκρασία σταδιακά.

4.Περιμένετε να εμφανιστούν τα μαύρα στίγματα στο κάτω μέρος του γουόκ. Ελέγξτε αν έχει γίνει γκρι gunmetal. Εάν ναι, αυτό σημαίνει ότι το γουόκ σας θερμαίνεται αρκετά.
5. Το κατεβάζετε από την εστία και το αφήνετε για λίγη ώρα να κρυώσει.

6. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο ζεστό λάδι στο γουόκ για να δημιουργήσετε μια αντικολλητική επίστρωση πάνω του.
7. Μετά από αυτό, ζεσταίνουμε ξανά το γουόκ (λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση για σταδιακή θέρμανση) και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από το ίδιο λάδι. Απλώστε το σε όλη την επιφάνεια του γουόκ. Φροντίστε να έχετε καλύψει ομοιόμορφα όλο το γουόκ από μέσα.
8. Επιπλέον, προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο τζίντζερ. Θα χρειαστεί να το ανακατέψετε για περίπου 15-20 λεπτά. Χάρη σε αυτό, θα απαλλαγείτε από τη μεταλλική μυρωδιά από το γουόκ, ενώ το άρωμα του λαδιού θα παραμείνει. Το στρώμα που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια του γουόκ, η λεγόμενη πατίνα, θα το προστατεύσει από τη σκουριά στο μέλλον.

9.Βγάζουμε το τζίντζερ με το υπόλοιπο λάδι από το γουόκ και βγάζουμε το σκεύος από την εστία. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν ένα γουόκ δεν είναι πολύ ζεστό, πλύνετε το απαλά με ένα σφουγγάρι χωρίς να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά. Στη συνέχεια πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά την επιφάνεια του γουόκ βεβαιώνοντας ότι το στρώμα λαδιού είναι ομοιόμορφο και καλύπτει ολόκληρη την εσωτερική επιφάνεια. Μπορεί να αποδειχθεί ότι θα χρειαστεί να επαναλάβετε ξανά τα παραπάνω βήματα για να βεβαιωθείτε ότι θα δημιουργήσετε μια επαρκή και ομοιόμορφη πατίνα σε όλο το wok.
Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει τίποτα πολύ περίπλοκο στη χρήση και το καρύκευμα ενός γουόκ εάν έχετε ηλεκτρική κουζίνα. Αγοράζοντας αυτό το μαγειρικό σκεύος από έναν επαγγελματία πωλητή, δεν θα χρειαστεί να γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες αυτών των σκευών. Ωστόσο, θα θέλαμε να σας παρέχουμε βασικά σημεία που θα πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε μόνοι σας ένα wok σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Έτσι, εάν έχετε ηλεκτρική κουζίνα, κεραμική ή γυάλινη, εδώ είναι τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Στις μέρες μας η ποικιλία των υλικών είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Όταν πρόκειται για γουόκ, οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι ο χυτοσίδηρος και ο ανθρακούχο χάλυβας. Εάν επιλέγετε μαγειρικά σκεύη για ηλεκτρική κουζίνα, συνιστάται να επιλέξετε ένα wok κατασκευασμένο από ανθρακούχο χάλυβα. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι αυτό το υλικό μεταφέρει τη θερμότητα καλύτερα και πιο γρήγορα. Εξάλλου, δεν θα αντιδράσει έντονα στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Έτσι, σε σύγκριση με τα γουόκ από χυτοσίδηρο, ο ανθρακούχος χάλυβας είναι η καλύτερη επιλογή σας για ηλεκτρικές εστίες. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι αυτό το υλικό μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε την επεξεργασία καρυκεύματος περισσότερες από μία φορές. Αυτό έχουμε αναφέρει παραπάνω. Το κατάλληλο καρύκευμα είναι απαραίτητο για την προστασία του ανθρακούχου γουόκ από τη σκουριά και για τη βελτίωση της διάρκειας ζωής του.

Έχουμε ήδη σταθεί στο θέμα του σχήματος ενός γουόκ. Η αγορά σήμερα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από γουόκ ως προς το σχήμα τους. Καταρχήν, λάβετε υπόψη τον τύπο ηλεκτρικής κουζίνας που έχετε. Εάν έχετε σόμπα με κουλούρες, η χρήση γουόκ με στρογγυλό πάτο είναι αδύνατη, ενώ η σόμπα με γυάλινη επιφάνεια επιτρέπει τη χρήση γουόκ με επίπεδο πάτο, αλλά το τελευταίο μπορεί να χαράξει την επιφάνεια. Ένα με επίπεδο πάτο θα χαράξει την επιφάνεια, κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.
Λοιπόν, αν έχετε καταφέρει να διαβάσετε την ανάρτηση μέχρι αυτή την ενότητα, είναι πολύ πιθανό να ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα wok και είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε σωστά. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε την ανάρτηση με μερικές συστάσεις από ειδικούς για το μαγείρεμα με γουόκ:

Όταν κόψετε τα υλικά, φροντίστε να είναι ομοιόμορφα κομμάτια, έτσι θα ψηθούν πιο ομοιόμορφα.

Κάθε φορά που τελειώνετε το μαγείρεμα με το γουόκ σας, αλατοπιπερώστε την επιφάνεια με λίγο λάδι. Διαφορετικά, η υψηλή θερμότητα μπορεί να αποδυναμώσει το στρώμα των καρυκευμάτων με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που θα οδηγήσει σε σκουριά.

Μην διπλασιάσετε τη συνταγή όταν χρειάζεται να μαγειρέψετε για περισσότερους ανθρώπους. Ένα υπεργεμισμένο wok δεν θα επιτρέψει στα συστατικά να χτυπήσουν απευθείας την καυτή επιφάνεια. Επομένως, το πιάτο δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα.
Επιλέξτε μαγειρικά λάδια με υψηλό σημείο καπνού. Αυτό μπορεί να είναι έλαιο σταφυλιού, για παράδειγμα. Ενώ το παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο συνήθως θεωρείται καλή επιλογή για μαγείρεμα, έχει χαμηλό σημείο καπνού, επομένως καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες και απελευθερώνει επιβλαβείς ουσίες.

Για να φτάσετε εύκολα στον πάτο του γουόκ και να ανακατέψετε τα υλικά, θα χρειαστεί να αποκτήσετε μια κουτάλα με μακριά λαβή, μια σπάτουλα, μια βούρτσα και μια τρυπητή κουτάλα. Έτσι, δεν θα καείτε χέρι από ζεστά λαχανικά και λάδι.

Ξεκινήστε με το μαγείρεμα των πιο σκληρών λαχανικών σας και περιμένετε πριν προσθέσετε πιο μαλακά. Με αυτόν τον τρόπο, όλα τα υλικά θα είναι πλήρως και ομοιόμορφα ψημένα αλλά όχι υπερβολικά.

Ας ελπίσουμε ότι καλύψαμε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να είχατε σε σχέση με τη χρήση γουόκ σε ηλεκτρική κουζίνα. Ναι, υπάρχουν πολλές σκέψεις που πρέπει να θυμάστε. Ωστόσο, να είστε βέβαιοι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι λαχταριστό για εσάς και όλοι οι καλεσμένοι που θα περιποιηθείτε με τα πιάτα που θα μαγειρέψετε στο γουόκ σας θα μείνουν ευχαριστημένοι.