Τηγάνισμα σε Wok: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το wok είναι ένα πολύπλευρο κομμάτι μαγειρικής. Συνήθως συνδέεται με την ασιατική κουζίνα και μεθόδους όπως το τηγάνισμα και το μαγείρεμα στον ατμό. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να μαγειρέψετε μια εντυπωσιακή σειρά από πιάτα χρησιμοποιώντας αυτά τα περίεργα τηγάνια σε σχήμα φωτοβολίδας. Διπλασιάζονται και ως μπολ! Εδώ είναι οι βασικές αρχές του τηγανίσματος σε ένα wok.

Χρησιμοποιώντας ένα Deep Fry Wok

Το deep fry wok σας έχει πολλά κρυφά ταλέντα. Αυτή η τεχνική μαγειρέματος είναι η μεγάλη της δύναμη και μπορεί να εκπλαγείτε από την τεράστια ποικιλία συστατικών που μπορούν να τηγανιστούν καλά σε αυτό το μαγειρικό σκεύος. Τα wok από ανθρακούχο χάλυβα είναι τα καλύτερα, καθώς έχουν εξαιρετική απόδοση σε έντονη ζέστη. Ανακαλύψτε τους καλύτερους τρόπους μαγειρέματος σε wok παρακάτω.

Είναι ένα Wok καλό για τηγάνισμα;

Ναι, και αυτό είναι μια υποτίμηση! Το μυστικό είναι το φουντωτό σχήμα. Ένα wok σάς επιτρέπει να μαγειρεύετε μικρότερα φαγητά γρήγορα σε έντονη ζέστη. Ταυτόχρονα, είναι μια εξαιρετική εξοικονόμηση χρόνου. Μπορείτε να ταιριάξετε πολλά υλικά μαζί αλλά να τα μαγειρέψετε το ίδιο γρήγορα.
Επιπλέον, όταν τηγανίζετε σε wok από ανθρακούχο χάλυβα, τα γεύματά σας είναι πιο υγιεινά λόγω της απουσίας χημικών ουσιών στην επιφάνεια. Η αντικολλητική επιφάνεια δημιουργείται από σωματίδια λαδιού. Ένα wok από ανθρακούχο χάλυβα είναι ένα ισχυρό άλογο εργασίας που θα σας εξυπηρετεί για δεκαετίες.

Οφέλη από το τηγάνισμα στο wok

Είναι ένα wok καλό για τηγάνισμα μόνο ορισμένων συστατικών; Όχι, αυτό το σκεύος είναι πολύ ευέλικτο. Φυσικά, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το τηγάνισμα, σπάνια το συνδέουν με wok, αλλά στην πραγματικότητα είναι το καλύτερο για αυτό! Ανακαλύψτε τις μεγαλύτερες δυνάμεις ενός wok από ανθρακούχο χάλυβα σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο τηγάνι, έναν ολλανδικό φούρνο ή μια κατσαρόλα.

1 Το φουσκωμένο σχήμα μειώνει το πιτσίλισμα λαδιού

Χάρη στο κεκλιμένο σχήμα, το τηγάνισμα σε wok από ανθρακούχο χάλυβα είναι λιγότερο ακατάστατο. Έχει ψηλές και φαρδιές πλευρές που σηκώνονται νωρίτερα από αυτές των αντίστοιχων, έτσι μένει πολύ πιτσίλισμα λαδιού μέσα.

2 Μαγειρέψτε με λιγότερο λάδι

Για τον ίδιο λόγο, μπορείτε να επιτύχετε το απαραίτητο βάθος λαδιού με λιγότερο λάδι. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η διαφορά φτάνει το 33%!

3 Δυνατότητα ελιγμών

Όταν τηγανίζετε σε wok από ανθρακούχο χάλυβα, μπορείτε να μετακινήσετε τα υλικά πιο εύκολα. Μπορείτε να τα προσθέσετε, να τα αφαιρέσετε και να μετακινηθείτε μέσα για να έχετε ένα ομοιόμορφο τηγάνισμα.

4 Μαγειρέψτε περισσότερο και πιο γρήγορα

Το σχήμα ενός wok δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια σε σύγκριση με τα συμβατικά τηγάνια. Αυτό σας επιτρέπει να χωρέσετε περισσότερα συστατικά, αλλά να αφιερώσετε τον ίδιο χρόνο δουλεύοντας στην κουζίνα.

Τι μπορώ να μαγειρέψω;

Πριν εξηγήσουμε πώς να τηγανίζετε σε wok, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποια υλικά να διαλέξετε. Τα Wok δείχνουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν συνηθίζουν να μαγειρεύουν μικρότερα πράγματα, όπως κοτομπουκιές, καλαμάρια ή τηγανητές πατάτες. Γενικά, οποιεσδήποτε παρτίδες μικρότερων αντικειμένων δείχνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Μαγειρέψτε μπαστούνια μοτσαρέλας, καβούρια, μύδια, γαρίδες κ.λπ.
Τα Woks είναι επίσης ιδανικά για οποιαδήποτε επιπλέοντα αντικείμενα, όπως ντόνατς ή κέικ με χωνί. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα πράγματα, όπως το στήθος κοτόπουλου, το σχήμα δεν συμφέρει. Δεν μπορείτε να χωρέσετε περισσότερα από δύο από αυτά ταυτόχρονα. Διαφορετικά, θα γλιστρήσουν το ένα μέσα στο άλλο, κάτι που θα τους εμποδίσει να τηγανιστούν ομοιόμορφα.

Πώς να τηγανίσετε σε ένα wok

Για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα με τα μαγειρικά σας σκεύη, προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο για τηγάνισμα ή καραμέλα. Θα χρειαστεί να μετρήσετε τη θερμοκρασία του λαδιού πριν τοποθετήσετε τα υλικά μέσα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Ρίξτε λίγο λάδι με υψηλό σημείο καπνού στο wok (δείτε τις συμβουλές μας για το βέλτιστο βάθος παρακάτω).
Βάλτε το θερμόμετρο σας στο λάδι και περιμένετε μέχρι να θερμανθεί στους 190 βαθμούς κελσίου.
Αρχίστε να ρίχνετε τα υλικά μέσα σταδιακά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινα ξυλάκια ή μεταλλικό skimmer. Προσέξτε να αποφύγετε τεράστιες πιτσιλιές.
Συνεχίστε να ανακατεύετε τα υλικά μέχρι να ροδίσουν.
Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα ή ένα σουρωτήρι αράχνης για να αφαιρέσετε το φαγητό από το λάδι και στεγνώστε το σε απορροφητικό χαρτί.

Πόσο λάδι να βάλετε σε ένα wok για το τηγάνισμα;

Εκτός από τη χρήση μόνο λιπαντικών με υψηλό σημείο καπνού, πρέπει να μετρήσετε σωστά την ποσότητα. Ο εμπειρικός κανόνας είναι να μην γεμίζετε ποτέ πάνω από το 50% του wok. Πριν τηγανίσετε οποιαδήποτε υλικά, στεγνώστε τα καλά για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία. Προσθέστε τα κομμάτια ένα-ένα, ώστε να τσιγαριστούν πιο ομοιόμορφα.

Συμπέρασμα:

Τα Woks είναι εξαιρετικά για μια ποικιλία τεχνικών, αλλά το βαθύ τηγάνισμα είναι το λιγότερο προφανές ταλέντο τους. Εκμεταλλευτείτε το κεκλιμένο σχήμα για να μαγειρέψετε νόστιμα γεύματα γρήγορα και εύκολα, με λιγότερη ακαταστασία στην κουζίνα. Σε έντονες θερμοκρασίες, η χρήση wok για βαθύ τηγάνισμα από μπλε ανθρακούχο χάλυβα είναι η καλύτερη επιλογή.