Πώς να καθαρίσετε ένα Wok: Ένας πλήρης οδηγός

Κάθε ιδιοκτήτης Wok πρέπει να ξέρει πώς να καθαρίζει ένα Wok. Ο σωστός καθαρισμός του wok σας είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να σας εξυπηρετήσει περισσότερο. Εάν το κάνετε μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος, θα έχει την καλύτερη επίδραση στο τηγάνι. Δεν έχει σημασία τι μαγειρεύατε, το καθάρισμα ενός Wok είναι απαραίτητο. Επιπλέον, προετοιμάζει το σκεύος για την επόμενη χρήση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς να καθαρίσετε ένα Wok από ανθρακούχο χάλυβα.
Η όλη διαδικασία καθαρισμού δεν είναι καθόλου δύσκολη. Απλώς κάντε το συνήθεια σας και το wok σας θα είναι στην καλύτερη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν τηγανίζετε συχνά σε Wok, η συμβουλή μας είναι να αγοράσετε ένα μη μεταλλικό πλυντήριο για να κάνετε τη διαδικασία καθαρισμού ακόμα πιο εύκολη.

Πώς να καθαρίσετε ένα Wok

Το wok έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια επειδή σας επιτρέπει να μαγειρεύετε νόστιμα γεύματα εύκολα. Το σχήμα του τηγανιού βοηθά στη διανομή και τη συγκέντρωση της θερμότητας και πολλοί άνθρωποι φτιάχνουν ακόμη και σάλτσες σε αυτό. Αλλά τα ιζήματα από το λάδι και πολλές ασιατικές σάλτσες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, μπορούν σταδιακά να μειώσουν την απόδοση μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο, είναι απαραίτητο να διατηρείτε τα εσωτερικά τοιχώματα του Wok καθαρά. Είναι επίσης καλύτερο να μην χρησιμοποιείτε ισχυρά χημικά. Επομένως, η γνώση του τρόπου καθαρισμού ενός Wok είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ιδιοτήτων του.
Ας μάθουμε πώς να καθαρίσετε ένα Wok μετά το μαγείρεμα. Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι. Ας ξεκινήσουμε με το παραδοσιακό και το πιο δημοφιλές:

Βήμα 1

Για να καθαρίσετε ένα Wok, πρώτα το ζεστάνετε σε δυνατή φωτιά. Όταν σχηματιστεί ένα παχύ στρώμα από ελαιώδη ιζήματα, τοποθετήστε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και κρατήστε το μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Ανάλογα με την ένταση της ζέστης, το Wok μπορεί να αλλάξει χρώμα, να γίνει σχεδόν κόκκινο στη μέση. Μπορεί επίσης να καπνίζει ελαφρώς και να μυρίζει σαν μέταλλο.

Βήμα 2

Αποκόψτε το ίζημα. Όταν το ίζημα αρχίσει να δημιουργεί κρούστα (θα είναι πραγματικά τραγανό), το Wok είναι έτοιμο για καθαρισμό. Κλείστε τη φωτιά. Προσέξτε και κρατήστε τη λαβή του τηγανιού με μια κατσαρόλα και ξεκολλήστε την κρούστα με μια επίπεδη μη μεταλλική σπάτουλα, αφήνοντας τα μέρη να πέσουν στο κέντρο του τηγανιού.

Βήμα 3

Ψύξτε το Wok κάτω από τρεχούμενο νερό. Όταν αφαιρέσετε το ίζημα όσο το δυνατόν περισσότερο, ξεπλύνετε το τηγάνι κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με φυσικές τρίχες για να αφαιρέσετε τυχόν εναπομείνασα κρούστα. Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ξανά το μαγείρεμα!
Λάβετε υπόψη σας ότι μετά από μια τέτοια διεξοδική διαδικασία καθαρισμού, είναι απαραίτητο να καρυκεύετε το Wok σας με λάδι για περαιτέρω μαγείρεμα.
Η δεύτερη μέθοδος είναι ιδανική για πολύ βρώμικες δουλειές και μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από αυτές ανάλογα με την κατάσταση.

1 Ρίχνουμε περίπου 1,5 λίτρο νερό σε ένα Wok και το ζεσταίνουμε μέχρι να πάρει βράση.
2 Προσθέστε περίπου 40 γραμμάρια κιτρικού οξέος στο βραστό νερό. Ανακατέψτε το υγρό χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και στη συνέχεια τρίψτε το τηγάνι με ένα σφουγγάρι (ακόμα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή λαβίδα) για να καθαρίσετε το τηγάνι όσο ζεσταίνεται ακόμα.
3 Χρησιμοποιήστε σφουγγάρι και απορρυπαντικό για να πλύνετε το Wok σας σε ζεστό νερό.
4 Σκουπίστε το με χαρτοπετσέτα μετά το πλύσιμο.

How to Clean a Carbon Steel Wok: a Complete Guide

Πώς να καθαρίσετε ένα Wok με σκουριά

Τα Woks μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά και μερικά από αυτά μπορούν εύκολα να σκουριάσουν. Μπορεί να συμβεί και με το τηγάνι σας. Επομένως, απαιτεί συνεχή συντήρηση – έλεγχος για σκουριά, επιμελές στέγνωμα, καρύκευμα με ένα λεπτό στρώμα λαδιού. Ένα καλό αντικολλητικό στρώμα βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Λόγω της τάσης του ανθρακούχου Wok να σκουριάζει, δεν μπορεί να εμποτιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η επιλογή του προϊόντος που θα χρησιμοποιηθεί για ένα σκουριασμένο Wok εξαρτάται από το πόσο βαθιά είναι η σκουριά στο τηγάνι. Κατά κανόνα, η σκουριά μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς προβλήματα με ένα μεταλλικό πανί ή βούρτσα. Μετά τον καθαρισμό, το τηγάνι πρέπει να ξεπλυθεί καλά με νερό και να στεγνώσει με μια πετσέτα και στη συνέχεια να αλείψετε το τηγάνι με λάδι.
Ακολουθεί μια απλή οδηγία για το πώς να απαλλαγείτε από τη σκουριά:

1 Ρίχνουμε περίπου 1,5 λίτρο νερό σε ένα Wok σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε 40 γραμμάρια κιτρικού οξέος.
2 Ενώ βρίσκεστε ακόμα σε φωτιά, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι και, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή λαβίδας, καθαρίστε το Wok . Μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά ανάλογα με την κατάσταση του wok σας.
3 Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι και απορρυπαντικό για να πλύνετε το τηγάνι με ζεστό νερό.
4 Προετοιμάστε το ξηρό Wok σε δυνατή φωτιά. Περιμένετε να γίνει μπλε ο πάτος και περιστρέψτε το τηγάνι για να προετοιμάσετε τα πλαϊνά.
5 Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε 5-7 λεπτά να κρυώσει το Wok.
6 Πλύνετε ξανά το Wok χρησιμοποιώντας σφουγγάρι και απορρυπαντικό.
7 Σκουπίστε προσεκτικά το τηγάνι με μια χαρτοπετσέτα.
8 Τώρα πρέπει να καρυκεύσετε το Wok σας. Τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά και προσθέστε περίπου 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι. Περιμένετε να καπνίσει ελαφρά.
9 Απλώστε ομοιόμορφα το λάδι σε όλη την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας και σπάτουλας. Κάντε το για αρκετά λεπτά με τη φωτιά ακόμα αναμμένη.
10 Τώρα πλύνετε το Wokσε ζεστό νερό με ένα σφουγγάρι, αλλά μην χρησιμοποιείτε τώρα απορρυπαντικό.
11 Σκουπίστε το Wok και είναι έτοιμο για μαγείρεμα ξανά.

Πώς να πλύνετε ένα Wok

Το πιο σημαντικό πράγμα για τον καθαρισμό ενός Wok είναι να περιμένετε μέχρι να κρυώσει το τηγάνι και μόνο μετά να ξεκινήσετε το πλύσιμο. Η πτώση της θερμοκρασίας έχει άσχημη επίδραση σε οποιοδήποτε υλικό. Είναι καλύτερα να περιμένετε 10 λεπτά παρά να χαλάσετε το σκεύος.
Μπορείτε να πλύνετε το Wok σε θερμοκρασία βολική για εσάς με τη χρήση απορρυπαντικού και μαλακού σφουγγαριού. Εάν το φαγητό έχει κολλήσει, χρησιμοποιήστε μια μεταλλική ή ξύλινη ξύστρα για να απαλλαγείτε από όσα περισσότερα κομμάτια φαγητού μπορείτε. Σκουπίστε τα κομμάτια με μια χαρτοπετσέτα και πλύνετε το τηγάνι με ένα πλαστικό σφουγγάρι χωρίς να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό. Θα χρειαστεί να καρυκεύσετε ξανά το Wok σας με λάδι, αν χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό. Σκουπίστε με χαρτοπετσέτα μετά το πλύσιμο. Εάν το wok σας είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο, για παράδειγμα, μπορείτε επιπλέον να εφαρμόσετε ένα λεπτό στρώμα λαδιού.

Πώς να καθαρίσετε ένα ωριμασμένο Wok

Εάν το Wok σας είναι καρυκευμένο, είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε σαπούνι για να το καθαρίσετε. Σας προτείνουμε να το μουλιάζετε σε νερό για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, πλύνετε τα εσωτερικά με ζεστό νερό χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι και τα εξωτερικά με ένα σφουγγάρι καθαρισμού. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποθηκεύσετε την πατίνα για την επόμενη χρήση. Τέλος, στεγνώνουμε το τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Αν καθαρίζετε το wok σας μετά από κάθε χρήση, θα σας εξυπηρετεί για μια ζωή!