Πώς να μετρήσετε ένα τηγάνι

Όταν αγοράζετε βοηθητικά εργαλεία για την κουζίνα, είναι απαραίτητο να δίνετε προσοχή όχι μόνο στα υλικά των τηγανιών και των κατσαρόλων αλλά και στα μεγέθη. Αναμφισβήτητα, δεν θέλετε να γεμίσετε την κουζίνα σας με τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά τηγάνια και πολλά άλλα μαγειρικά σκεύη. Επομένως, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε όχι μόνο τον τρόπο μέτρησης των τηγανιών αλλά και πώς να επιλέξετε ανάμεσα σε διαφορετικά μεγέθη τηγανιού αυτό που θα ταιριάζει περισσότερο από όλα στις ανάγκες σας.

Επομένως, θα σας πούμε για τις αρχές μέτρησης τηγανιών, ποιο μέγεθος είναι καλύτερο για συγκεκριμένα πιάτα. Θα μιλήσουμε επίσης για διάφορα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται τα τηγάνι. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να επιλέξετε το κατάλληλο ταψί για τις ανάγκες σας.
Πώς να μετρήσετε ένα τηγάνι:
Εάν έχετε ήδη ελέγξει έναν από τους ιστότοπους καταστημάτων μαγειρικών σκευών, έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη τηγανιών σε εκατοστά. Αυτή είναι η διάμετρος ενός ταψιού από την κορυφή του τοίχου μέχρι την κορυφή του τοίχου. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η διάμετρος είναι διαφορετική από το μήκος της άκρης της βάσης στο μήκος της άκρης βάσης. Ως εκ τούτου, η διάμετρος που αναφέρεται στην περιγραφή των τηγανιών δεν έχει καμία σχέση με την επιφάνεια μαγειρέματος. Το τελευταίο μπορεί να είναι διαφορετικό για την ίδια διάμετρο τηγανιών. Για παράδειγμα, δύο σκεύη 30 εκατοστών  μπορεί να έχουν διαφορετικές διαμέτρους από άκρη σε άκρη βάσης, ανάλογα με το πόσο απότομα υψώνονται τα τοιχώματά τους.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι η κατηγοριοποίηση του μεγέθους του τηγανιού προβλέπει στρογγυλοποίηση είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Εάν σκέφτεστε ένα τηγάνι 30”, λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο. Οι κατασκευαστές είναι ελεύθεροι να σχεδιάζουν τα προϊόντα τους και να στρογγυλοποιούν διαφορετικά το μέγεθος. Μερικές φορές, η ενδεικνυόμενη διάμετρος του τηγανιού είναι η απόσταση μεταξύ των εξωτερικών τοίχων, επομένως τα καπάκια από τηγάνια διαφορετικών κατασκευαστών δεν θα είναι συμβατά ή εναλλάξιμα.
Τι μέγεθος τηγανιού χρειάζομαι;
Η κατανόηση του τρόπου μέτρησης ενός τηγανιού είναι απαραίτητη μόνο για έναν σκοπό – να ορίσετε το σωστό μέγεθος ενός τηγανιού για τις ανάγκες σας. Επομένως, θα απαριθμήσουμε τα μεγέθη που συναντάμε πιο συχνά στην αγορά και θα παρέχουμε τα πιάτα που μαγειρεύονται καλύτερα σε τηγάνια αυτών των μεγεθών. Θα βασίσουμε τη λίστα μας στα διαθέσιμα τηγάνια από ανθρακούχο χάλυβα στη σειρά Yosukata.
Τηγάνι 20cm.
Το μικρότερο μέγεθος ενός τηγανιού σημαίνει ότι η θερμότητα θα κατανέμεται ομοιόμορφα, ενώ η δυνατότητα επίτευξης υψηλών θερμοκρασιών μαγειρέματος θα διασφαλίζεται χάρη στην παράπλευρη έκθεση στη θερμότητα από τα κεκλιμένα τοιχώματα του τηγανιού.
Πιάτα για μαγείρεμα σε τηγάνι 20cm:
ένα ή δύο τηγανητά αυγά (τα περισσότερα),
μπριζόλα,
στήθος κοτόπουλου,
αφράτες ομελέτες,
σοτέ λαχανικών.
Τηγάνι 26cm.
Ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους εξασφαλίζει τη δυνατότητα μαγειρέματος περισσότερων προϊόντων χωρίς συνωστισμό, ενώ η θυσία διατήρησης της θερμότητας μειώνεται στο ελάχιστο.
Πιάτα για μαγείρεμα σε τηγάνι 26cm:
τηγανίζοντας τρία αυγά,
τηγανίζοντας δύο στήθη κοτόπουλου,
τηγάνισμα λάτκες,
ξαναζέσταμα των υπολειμμάτων,
ψητή μπριζόλα,
σοτέ λαχανικών με περισσότερα υλικά.
Πόσο μεγάλο είναι ένα μεγάλο τηγάνι;
Εάν έχετε μεγάλη οικογένεια ή συνηθίζετε να μαγειρεύετε πολλά φαγητά ταυτόχρονα, ίσως θέλετε να αγοράσετε ένα τηγάνι με το μεγαλύτερο μέγεθος. Περιγράψαμε τις δύο επιλογές, από 20cm έως 26cm, αλλά υπάρχουν και τηγάνια 36cm που προσφέρονται στην αγορά. Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν την απόκτηση ενός τέτοιου τηγανιού. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι ένα τέτοιο τηγάνι απαιτεί επαρκή χώρο για αποθήκευση. Και αναμφισβήτητα δεν θα είναι μια επιλογή που ταιριάζει σε όλους. Επιλέγοντας το καλύτερο μέγεθος τηγανιού, αυτό το μέγεθος μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή. Αλλά η επιλογή εξαρτάται από εσάς, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Υλικό ή μέγεθος: Τι έχει μεγαλύτερη σημασία;
Αν ψάχνετε για ένα τέλειο τηγάνι, πρώτα απ ‘όλα, είναι απαραίτητο να επιλέξετε το υλικό και το επόμενο βήμα θα είναι ο ορισμός του απαραίτητου μεγέθους. Η διαφορά που κάνει το επιλεγμένο υλικό είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά που κάνει το μέγεθος ενός επιλεγμένου τηγανιού.

Έτσι, θα απαριθμήσουμε τα κύρια υλικά και τις ονομασίες τους:
Ανοξείδωτο ατσάλι: Είναι μια κλασική επιλογή όταν πρόκειται για την επιλογή ενός τηγανιού. Αυτό το τηγάνι είναι κατάλληλο για ένα ευρύ φάσμα εργασιών μαγειρέματος, π.χ. σοτάρισμα και τηγάνισμα
Τηγανί με αντικολλητική επίστρωση: Χάρη σε αυτήν την επίστρωση, τέτοια τηγάνι είναι μια τέλεια επιλογή όταν χρειάζεται να ετοιμάσετε ευαίσθητα φαγητά που συχνά κολλάνε, για παράδειγμα, ψάρια ή τηγανητά αυγά.
Ανθρακούχο χάλυβα: Ένα τέτοιο τηγάνι είναι βαρέως τύπου και μια καλή επιλογή για το μαγείρεμα σε εστίες μαγειρέματος,γκριλ & κάρβουνα.
Χυτοσίδηρος: Σε κάποιο βαθμό, μπορεί να εκπληρώσει τις ίδιες λειτουργίες με ένα τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα, ωστόσο, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι είναι πιο αργό κατά την εισαγωγή του καρυκεύματος, μεταφέρει τη θερμότητα λίγο χειρότερα και αντιδρά λιγότερο στις αλλαγές θερμοκρασίας .
Επιλέξτε το κατάλληλο τηγάνι για το σκοπό σας
Εφόσον γνωρίζετε ήδη τη διαφορά στα υλικά των τηγανιών και γνωρίζετε ήδη πώς να μετράτε το μέγεθος του τηγανιού, είναι πολύ πιθανό να έχετε καθορίσει ένα τηγάνι συγκεκριμένου υλικού και μεγέθους για τις ανάγκες μαγειρέματος σας. Είναι πιθανό να χρειαστείτε δύο τηγάνια, ας πούμε, ένα 7,9” και ένα μεγαλύτερο. Πιθανώς, θα επιλέξετε τηγάνια από διαφορετικά υλικά. Ανεξάρτητα από το πόσες δημοσιεύσεις θα διαβάσετε, δεν θα καταλάβετε ποιο τηγάνι είναι η τέλεια επιλογή για εσάς αν δεν το δοκιμάσετε.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ανεξάρτητα από το υλικό και το μέγεθος, ένα επιλεγμένο τηγάνι θα πρέπει να έχει μια σωστά ασφαλισμένη λαβή που θα παραμένει δροσερή κατά τη διαδικασία μαγειρέματος, θα είναι ασφαλές στο φούρνο και θα συνοδεύεται από εγγύηση από τον κατασκευαστή ότι θα καλύψει τα πιθανά ελαττώματα κατασκευής. Είναι επίσης καλύτερο να αγοράσετε ένα καπάκι στο ίδιο κατάστημα για να διασφαλίσετε ότι θα είναι απόλυτα συμβατό με ένα επιλεγμένο τηγάνι. Απολαύστε το μαγείρεμα!