Πώς να φτιάξετε ένα νόστιμο stir-fry

Το Stir-fry είναι τεχνική μαγειρικής και ταυτόχρονα όνομα πιάτου. Γρήγορα τηγανισμένα λαχανικά, θαλασσινά, κρέας,τόφου και φύτρα σε τηγάνι ή γουόκ χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο λάδι από ότι για παρόμοια πιάτα. Αν αναρωτιέστε πώς να φτιάξετε ένα stir-fry σε γουόκ, τότε αυτό το άρθρο είναι κατάλληλο για εσάς. Τα καλά νέα είναι ότι η παρασκευή stir-fry είναι εξαιρετικά γρήγορη και απλή.

Στην ιδανική περίπτωση, τα υγιεινά λαχανικά θα πρέπει να παραμένουν μισά ωμά, με λαμπερό χρώμα και ελαφρώς τραγανά. Το κρέας, τα θαλασσινά ή το τόφου πρέπει να είναι πλήρως μαγειρεμένα.

Μπαχαρικά, σάλτσες, ξηροί καρποί, άλλες υπερτροφές και καρυκεύματα είναι προαιρετικά. Το χειμώνα, δεν πρέπει να διστάσετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα λαχανικά. Επειδή είναι καλύτερο να τρώτε μια μαγειρεμένη, αποψυγμένη μερίδα βιταμινών και φυτικών ινών παρά να μην τρώτε καθόλου λαχανικά.
Πώς να φτιάξετε τηγανητά: Όλα τα κόλπα μας
Η μαγειρική είναι τέχνη! Ωστόσο, μπορείτε να το κατακτήσετε εάν είστε έτοιμοι να προσπαθήσετε ξανά και ξανά. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές εκπληκτικές συνταγές που σας καθοδηγούν βήμα προς βήμα σε όλες τις παγίδες για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Η Yosukata έχει ένα βίντεο στο Youtube με συμβουλές μαγειρικής.

Η ίδια ιστορία είναι και με το stir-fry. Παρόλο που το πιάτο είναι αρκετά απλό και κατανοητό κατά το μαγείρεμα, υπάρχουν επίσης πολλά θέματα που πρέπει να προσέξετε για να πετύχετε την τέλεια γεύση. Είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τη σωστή ισορροπία υφών, γεύσεων και παρουσίασης. Έτσι, θα έχετε το τέλειο πιάτο όπως και έξω από το εστιατόριο.

Ίσως, γνωρίζετε ήδη μερικές από αυτές τις συμβουλές από άλλες συνταγές ή από την εμπειρία σας. Σε αυτό το άρθρο, προσπαθήσαμε να τα συγκεντρώσουμε όλα μαζί, ώστε να μπορείτε να πάρετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα μέρος και να καταλάβετε πώς να ανακατεύετε τηγανητά σε ένα γουόκ. Όλα όσα σχετίζονται με το stir-fry είναι απλά και μπορείτε να δοκιμάσετε τις περισσότερες συνταγές αμέσως χωρίς τον μεγάλο χρόνο προετοιμασίας.

Θα προσθέσουμε μια συνταγή σε κάθε ενότητα, ώστε να μπορείτε να δείτε πόσες επιλογές για stir-fry υπάρχουν και πώς μπορείτε να αλλάξετε τα συστατικά για να δημιουργήσετε κάτι νέο. Εάν δεν σας αρέσει τίποτα στις συνταγές, σκεφτείτε ποια άλλα προϊόντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να το φτιάξετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Το Stir-fry μπορεί να είναι χορτοφαγικό ή vegan, μπορείτε να το κανονίσετε με οποιεσδήποτε προτιμήσεις ή περιορισμούς. Αυτό είναι ένα τέλειο πιάτο για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, μπορείτε να το πάρετε στο γραφείο στο μεσημεριανό κουτί ή να το ζεστάνετε την επόμενη μέρα στο φούρνο μικροκυμάτων για πρωινό. Συνολικά, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να δοκιμάσετε!

Ας ξεκινήσουμε με μια γρήγορη και απλή συνταγή:
Λαχανικά stir-fry
Τα τηγανητά λαχανικά είναι τέλεια ως συνοδευτικό με κρέας ή ψάρι ή ως ξεχωριστό πιάτο.

Συστατικά:
μπρόκολο – 1 μικρό κεφάλι λάχανου
λάχανο – 200 g
καλαμπόκι σε κόκκους – 100 g
ζωμός λαχανικών – 50 ml
σάλτσα σόγιας – 1 κουταλιά της σούπας
ζάχαρη – 1 κουτ
χυμός λεμονιού – 1 κουταλιά της σούπας
φυτικό λάδι για τηγάνισμα – 2-3 κουταλιές της σούπας.
Πώς να μαγειρέψω:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ζωμό, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και χτυπήστε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσυναρμολογούμε το μπρόκολο σε ταξιανθίες, ψιλοκόβουμε το λάχανο. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο λάχανο, ξεπαγώστε το. Εάν είναι σε κονσέρβα, στραγγίστε την περίσσεια χυμού.

Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε ένα γουόκ. Μόλις ζεσταθεί καλά το λάδι, προσθέτουμε τα άνθη του μπρόκολου και τηγανίζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέστε το λάχανο στο μπρόκολο, ακολουθούμενο από το καλαμπόκι. Τηγανίζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Στο τέλος ρίχνουμε τη σάλτσα στο γουόκ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Σερβίρετε ζεστό.

 

Υλικά για ένα Stir-Fry
Υπάρχουν πολλές συνταγές για το μαγείρεμα ενός stir-fry και νέες εμφανίζονται τακτικά. Ωστόσο, εάν γνωρίζετε τις αρχές παρασκευής αυτού του πιάτου, θα μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας εκδοχές με τα αγαπημένα σας προϊόντα. Ας ρίξουμε μια ματιά στους βασικούς κανόνες για το μαγείρεμα stir fry:
1. Πρωτεΐνη
Κοτόπουλο, χοιρινό, λεπτές φέτες βοδινού, γαρίδες, καλαμάρι, φιλέτα ψαριού κομμένα σε κύβους ή τόφου. Είναι καλύτερα να προετοιμάσετε το κρέας και τα πουλερικά εκ των προτέρων: κόψτε τα σε μικρές φέτες, ψιλοκόψτε με ένα πιρούνι, αλάτι, πιπέρι και αφήστε το να σταθεί για λίγο.
2. Αρωματικό συστατικό
Κρεμμύδια (γλυκά ή ασκαλώνια), σκόρδο, πράσινα κρεμμύδια ή τζίντζερ.
3. Λαχανικά
Κρεμμύδια, πιπεριές, καρότα, κοτσάνια σέλινου, μελιτζάνες, φύτρα σόγιας, μανιτάρια, μπρόκολο ή κουνουπίδι, κινέζικο λάχανο ή λάχανο σαβαγιάρ, σπανάκι, bok choy, σέσκουλο, κατεψυγμένο καλαμπόκι ή μπιζέλια, πράσινα φασόλια, ντομάτες, λάχανο ή σπαράγγι κολοκύθι. Η επιλογή είναι αρκετά ευρεία και ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει τα αγαπημένα του λαχανικά ή να βρει κάποιες εποχιακές επιλογές.
4. Σάλτσα
Όσα υλικά υπάρχουν, τόσα είδη σάλτσες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό το πιάτο. Ωστόσο, μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτές τις τρεις δημοφιλείς επιλογές και στη συνέχεια να συνεχίσετε να πειραματίζεστε με τον εαυτό σας.
Σάλτσα βάσης stir-fry: 3 σκελίδες σκόρδο, 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας, 1 κ.γ. ξύδι, 1 κουτ. ζάχαρη ή μέλι, 1 κουτ. άμυλο και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Σάλτσα κάρυ: 1,5 κουταλιά της σούπας πάστα κάρυ, 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ψαριού, 1 κουτ. ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι νερό, 1 κουτ. άμυλο.
Σάλτσα πορτοκαλιού-τζίντζερ: χυμός από 1 πορτοκάλι, 1,5 ίντσα ρίζας τζίντζερ, 3 κ.σ. σάλτσα σόγιας, 1 κουτ. ξύδι, 2 κουτ. άμυλο.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ταϊλανδέζικη γλυκόξινη σάλτσα, σάλτσα στρειδιών, σριράτσα, σάλτσα teriyaki και άλλα που αγαπάτε με παρόμοια πιάτα.
5. Επιπλέον
Αν θέλετε, προσθέστε φιστίκια, κάσιους, σουσάμι, φρέσκα κρεμμυδάκια, ζεστή σάλτσα ταμπάσκο τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο ή βασιλικό στο stir-fry. Μπορείτε επίσης να χτυπήσετε ένα αυγό και να το προσθέσετε στο πιάτο.

Πάρτε το μαγείρεμα – Πώς να ανακατεύετε τηγανητά σε ένα γουόκ

Ακολουθεί μια απλή συνταγή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως την πρώτη σας προσπάθεια ή μπορείτε να την πάρετε ως βάση και να αλλάξετε μερικά από τα συστατικά της στα αγαπημένα σας προϊόντα.
Τηγανίζουμε με τοφού
100 γρ τόφου
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
3 κουταλιές της σούπας νερό
ελαιόλαδο
½ μικρό κρεμμύδι
120 γραμμάρια πράσινα φασόλια (μπορούν να καταψυχθούν)
1 πιπεριά
άλλα 1-2 είδη λαχανικών ανάλογα με την εποχή ή κατά βούληση – κολοκυθάκια, κολοκύθα, ντομάτα κ.λπ.
30 γρ φιστίκια (προαιρετικά)
κρεμμύδι, φρέσκο ή ξερό τσίλι, τζίντζερ (τα μπαχαρικά είναι επίσης προαιρετικά)
Εδώ είναι πώς να προχωρήσετε:
1 Αφαιρέστε το τόφου από τη συσκευασία και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας. Κόβουμε σε κύβους.
2 Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ με πολύ λίγο λάδι, τηγανίζουμε το τόφου για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε λίγο ακόμη λάδι στο τηγάνι, προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέστε το ψιλοκομμένο τζίντζερ και το τσίλι (μπορείτε να προσθέσετε ξηρά μπαχαρικά στο τέλος του μαγειρέματος). Στη συνέχεια, προσθέστε όλα τα άλλα λαχανικά ψιλοκομμένα. Μαγειρέψτε για μερικά λεπτά.
3 Ρίξτε μέσα σάλτσα σόγιας, λίγο μέλι και νερό. Ανακατεύουμε γρήγορα για 30 δευτερόλεπτα. Σερβίρετε ζεστό, προσθέτοντας από πάνω ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ξηρούς καρπούς ή χόρτα.

Περισσότερες ιδέες
Φυσικά, μπορείτε να προσθέσετε άλλα υλικά και να τα συνδυάσετε όπως θέλετε. Είναι πάντα καλή ιδέα να πειραματιστείτε στην κουζίνα και το stir-fry είναι ένα από τα καλύτερα πιάτα για αυτό. Ταυτόχρονα, μπορείτε να ξεκινήσετε με τις επιλογές μας για να καταλάβετε ποιοι συνδυασμοί σας αρέσουν περισσότερο. Ακολουθούν μερικές επιλογές για το μαγείρεμα ενός stir-fry:
φιλέτο κοτόπουλο + καρότα + κοτσάνια σέλινου + κατεψυγμένα καλαμπόκι + κατεψυγμένα μπιζέλια + σάλτσα βάσης + χυμός λεμονιού + τσίλι
οποιοδήποτε φιλέτο ψαριού (τιλάπια) + κολοκυθάκια + καρότα + καλαμπόκι + σάλτσα βάσης + χυμός λεμονιού + ξερό τσίλι + κρεμμύδι
γαρίδες + κρεμμύδι + γλυκό πιπέρι + μελιτζάνα + σάλτσα βάσης + πάστα κάρυ + φρέσκος βασιλικός
κολοκυθάκια + μάραθο + σκόρδο + σπανάκι + τόφου με σουσάμι και σησαμέλαιο
φέτες μοσχάρι + σάλτσα teriyaki + πράσινα φασόλια + ντοματίνια + πιπεριές + καρότα
μωβ κρεμμύδι + μπρόκολο + καρότα + κάσιους + κοτόπουλο + ταϊλανδέζικη γλυκόξινη σάλτσα
κολοκυθάκια + πιπεριά + κρεμμύδι + σκόρδο + γαρίδες + πάστα κάρυ
Όπως μπορείτε να δείτε, οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι και πιθανότατα θα χρειαστεί να μαγειρεύετε stir-fry κάθε εβδομάδα για να τους δοκιμάσετε όλους. Ευτυχώς, το πιάτο δεν απαιτεί πολύ λάδι, επομένως είναι μάλλον υγιεινό.

Προμήθειες

Για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να έχετε συγκεκριμένα όργανα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά που έχετε ήδη, αλλά υπάρχουν μερικά πιάτα που απαιτούν ειδική προσέγγιση και το stir-fry είναι ένα από αυτά. Αν σας αρέσει αυτό το πιάτο, θα πρέπει να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα γουόκ, το οποίο είναι το καλύτερο τηγάνι για το μαγείρεμα stir-fry.

Για να αποδειχθεί επιτυχημένο ένα πιάτο stir-fry, πρέπει να τηρούνται αρκετοί κανόνες.
1. Πιάτα
Το ιδανικό πιάτο για stir-fry είναι φυσικά ένα λεπτό ατσάλινο γουόκ. Ελλείψει stir-fry wok, μπορείτε να πάρετε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο, τα πιάτα με επικάλυψη τεφλόν είναι ανεπιθύμητα. Μην παραγεμίζετε το γουόκ, χρειάζεται το φαγητό να χωράει ελεύθερα στο κάτω μέρος του. Διαφορετικά, τα λαχανικά θα γίνουν μαλακά και θα πάρετε όχι ένα stir-fry αλλά ένα στιφάδο.
2. Φωτιά
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ανοιχτή φλόγα, όπως καυστήρα αερίου. Χρησιμοποιούνται από μάγειρες στην Ασία για να μαγειρεύουν φαγητό στους δρόμους. Μια υαλοκεραμική φριτέζα δεν είναι κατάλληλη για το μαγείρεμα stir-fry, καθώς είναι αδύνατο να ζεσταθούν γρήγορα τα πιάτα σε υψηλή θερμοκρασία σε αυτήν.
3. Λάδι
Χρησιμοποιείται μόνο ραφιναρισμένο λάδι (το μη ραφιναρισμένο θα καπνίσει), περίπου 1 κ.σ. για κάθε μερίδα.
4. Προϊόντα
Όλα τα προϊόντα πρέπει να προετοιμαστούν εκ των προτέρων: πλυμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια. Άλλωστε, η τεχνολογία stir-fry προϋποθέτει, πρώτα απ’ όλα, μια γρήγορη διαδικασία τηγανίσματος.
5. Σειρά προσθήκης προϊόντων
Ένα stir-fry έχει συνήθως πέντε κύρια συστατικά. Αυτά είναι λάδι, μπαχαρικά, πρωτεΐνη (κρέας, τόφου), λαχανικά και σάλτσα. Αρχικά ζεσταίνεται το λάδι, τηγανίζονται πάνω του τα μπαχαρικά για να βγάλουν το άρωμά τους και μετά το κρέας. Αφού ασπρίσει προσθέτουμε τα λαχανικά και τέλος τη σάλτσα. Εναλλακτικά, μπορείτε να μαγειρέψετε τα πάντα ξεχωριστά και να ανακατέψετε λίγο πριν προσθέσετε τη σάλτσα.
6. Ανακατεύοντας
Ανακατεύουμε γρήγορα και ομοιόμορφα για να μην καεί το φαγητό.

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες μαγειρέματος ενός stir-fry και θα πρέπει να τους ακολουθήσετε για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα και να πάρετε ένα νόστιμο πιάτο όπως ακριβώς από το εστιατόριο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα βήματα στο παράδειγμα αυτής της συνταγής:

Κινεζικό πικάντικο stir-fry

Αυτό το ζεστό γουόκ stir-fry θα αρέσει σε όλους τους λάτρεις των πικάντικων φαγητών.

Συστατικά:

φιλέτο κοτόπουλου – 500 γρμπρόκολα – 250 gsweet πιπέρι – 1 τζίντζερ (ρίζα) – 1 ίντσα σκόρδο – 2-3 γαρύφαλλα – 1 τεμ. σάλτσα σόγιας – 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα kimchi – 1 κουταλιά της σούπας σέρι – 50 ml αλεσμένο μαύρο πιπέρι – αλάτι για να τηγανίσετε. – 2-3 κ.σ.

Πώς να μαγειρέψω:

Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλου σε λωρίδες και το χτυπάμε. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά. Ψιλοκόψτε το τζίντζερ και το σκόρδο, κόψτε το κρεμμύδι σε μισές ροδέλες, την πιπεριά σε λωρίδες. Ρίξτε φυτικό λάδι σε ένα γουόκ και βάλτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάζετε το τζίντζερ, το σκόρδο και το κρεμμύδι, τηγανίζετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, σοτάρουμε και μετά προσθέτουμε το μπρόκολο και τις πιπεριές. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέστε σάλτσα σόγιας και σάλτσα kimchi στο σέρι, ανακατέψτε και αδειάστε στο γουόκ. Σερβίρετε ζεστό.

Ανακατεύουμε τηγάνι γουόκ

Πρέπει να καταλάβετε ότι το stir-fry είναι ένα πιάτο που πρέπει να μαγειρευτεί σε γουόκ. Ακριβώς όπως τα smoothies φτιάχνονται στο μπλέντερ ή οι πίτες ψήνονται σε φούρνο, το stir-fry πρέπει να μαγειρεύεται σε γουόκ. Πρόκειται για ένα ειδικό τηγάνι, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για το τηγάνισμα των υλικών ώστε να μην μαλακώνουν.

Χρειάζεστε επίσης μια ανοιχτή φωτιά για να μαγειρέψετε τηγανητά, καθώς δεν θα μπορείτε να επιτύχετε την απαραίτητη θερμότητα σε μια ηλεκτρική κουζίνα. Παρόλο που μπορείτε να δοκιμάσετε να μαγειρέψετε χωρίς ειδικό τηγάνι και φωτιά, πιθανότατα δεν θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με άλλα λόγια, αν αγαπάτε το stir-fry και θέλετε να το πειραματιστείτε στην κουζίνα σας, η συμβουλή μας είναι να αγοράσετε ένα wok. Επιπλέον, δεν είναι το μόνο πιάτο που μπορείτε να μαγειρέψετε εκεί και σύντομα θα παρατηρήσετε πόσο χρήσιμο είναι αυτό το τηγάνι στην κουζίνα σας.

Χρήση ελαίων με υψηλό σημείο καπνού

Είναι σημαντικό να επιλέξετε σωστά το σωστό λάδι για τηγάνισμα. Φυσικά, μπορεί να έχετε ακούσει πολλά για τις πολυάριθμες χρήσιμες ιδιότητες του παρθένου ελαιολάδου, για παράδειγμα. Αλλά θα πρέπει να το αφήσετε στην άκρη για σαλάτες, καθώς είναι καλό μόνο όταν το χρησιμοποιείτε ωμό.

Όταν επιλέγετε ένα λάδι, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα χαρακτηριστικά του σημείου καπνού. Σημείο καπνού είναι η θερμοκρασία στην οποία το λάδι σας αρχίζει να καπνίζει στο τηγάνι, δηλαδή οξειδώνεται ενεργά με την απελευθέρωση καρκινογόνων ουσιών, τοξινών και άλλων εξαιρετικά ανεπιθύμητων ενώσεων. Το εξευγενισμένο λάδι είναι γενικά πιο ανθεκτικό στη θερμότητα.

Η καλύτερη επιλογή είναι το αβοκάντο, η κανόλα ή το εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα χαρακτηριστικά τους:

1. Λάδι αβοκάντο

Το σημείο καπνού του είναι περίπου 500°F και είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για τηγάνισμα. Έχει μια ευχάριστη ήπια γεύση ξηρών καρπών και ένα πικάντικο άρωμα. Είναι τέλειο για να μαγειρέψετε πουλερικά, ψάρια, λαχανικά και θαλασσινά. Επιπλέον, περιέχει πολλά υγιεινά στοιχεία για να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλά άλλα πιάτα και όχι μόνο με stir-fry. Συνολικά, είναι υγιεινό και νόστιμο. Εάν είστε αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς, είναι η σωστή επιλογή για εσάς.

2. Λάδι Canola

Το χαμηλότερο σημείο καπνού του είναι περίπου 400 βαθμούς F και είναι λιγότερο θρεπτικό αλλά και πιο προσιτό. Μπορείτε να το επιλέξετε για τηγάνισμα και να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές για θέρμανση. Έχει μάλλον ουδέτερη γεύση και καλή αντιφλεγμονώδη σύνθεση. Λιγότερη γεύση σημαίνει μεγαλύτερη συμβατότητα με το φαγητό.

3. Ελαιόλαδο

Επιλέξτε ειδικά χαρμάνια για τηγάνισμα και ψήσιμο. Το σημείο καπνού του είναι 460°F, γεγονός που το καθιστά ιδανικό και για βαθύ τηγάνισμα. Είναι μια άλλη πιο υγιεινή επιλογή λαδιών και είναι ιδανική για κάθε είδους προϊόν.

Τηγανίζουμε με τη μελιτζάνα και το πράσο
Για αυτό το πιάτο, είναι προτιμότερο να επιλέξετε μικρές φρέσκες μελιτζάνες χωρίς σπόρους.

Συστατικά:
μελιτζάνα – 1 κιλό,
πράσα (μόνο το λευκό μέρος) – 2 τεμ.,
πιπεριά τσίλι – 1 τεμ.,
σκόρδο – 2-3 σκελίδες,
ζωμός κοτόπουλου – 70 ml,
σάλτσα σόγιας – 2 κουταλιές της σούπας,
ξύδι ρυζιού – 1 κουταλάκι του γλυκού,
άμυλο καλαμποκιού – 1 κουταλάκι του γλυκού,
ζάχαρη – 1 κουταλάκι του γλυκού,
αλάτι για γεύση,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι – για γεύση,
φυτικό λάδι για τηγάνισμα,
κόλιαντρο ή βασιλικό για το σερβίρισμα.
Πώς να μαγειρέψω:

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και μετά τις μισές τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το λευκό μέρος του πράσου σε δαχτυλίδια. Κόβουμε την πιπεριά τσίλι στη μέση, ξύνουμε με ένα μαχαίρι τον πυρήνα με τους σπόρους και την πιπεριά την ψιλοκόβουμε. Σε ένα μπολ, συνδυάστε το ζωμό κοτόπουλου, τη σάλτσα σόγιας, το ξύδι ρυζιού, τη ζάχαρη και το άμυλο καλαμποκιού. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Θα πρέπει να πάρετε μια λεία, ομοιογενή σάλτσα χωρίς σβόλους.

Βάζουμε το γουόκ σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. φυτικού ελαίου (είναι μεγάλη πιθανότητα να δοκιμάσετε ένα από τα αναφερόμενα έλαια) και γείρετε το γουόκ έτσι ώστε το λάδι να χυθεί στους τοίχους. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάζετε τις μελιτζάνες σε μονή στρώση και αλατοπιπερώνετε. Τηγανίζουμε τη μελιτζάνα και από τις δύο πλευρές και μετά τη μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Ρίξτε λίγο ακόμα λάδι στο γουόκ και τηγανίστε την επόμενη παρτίδα μελιτζάνες. Μόλις γίνουν οι μελιτζάνες, σοτάρουμε γρήγορα τα πράσα, το τσίλι και το σκόρδο. Επιστρέψτε τις σοταρισμένες μελιτζάνες στο γουόκ, προσθέστε τη σάλτσα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για άλλα 1-2 λεπτά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Επιλέγοντας τη σωστή σάλτσα
Η τελική γεύση του stir-fry εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σάλτσα που χρησιμοποιείτε κατά το μαγείρεμα. Η γεύση των ίδιων συστατικών θα διαφέρει όταν χρησιμοποιείτε διάφορες σάλτσες. Με αυτόν τον τρόπο, είναι τόσο σημαντικό να τα κάνουμε όλα σωστά.

Φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες σάλτσες ή να χρησιμοποιήσετε σάλτσα σόγιας. Ωστόσο, αυτό θα κάνει τη γεύση του πιάτου σας πιο απλή στη δεύτερη περίπτωση και λιγότερο υγιεινή στην πρώτη. Επιπλέον, είναι απλό και ενδιαφέρον να φτιάξετε τις δικές σας σάλτσες και να συνεχίσετε να πειραματίζεστε με το πιάτο (φαίνεται ότι το μαγείρεμα stir-fry μία φορά την εβδομάδα δεν θα ήταν αρκετό για να δοκιμάσετε όλες τις επιλογές).

Ακολουθούν πολλές απλές συνταγές με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε για να μαγειρέψετε τηγανητά σε γουόκ.

1. Ήπια καυτερή σάλτσα
Συστατικά:
Ζάχαρη – 2 κουταλιές της σούπας
Άμυλο καλαμποκιού – 2 κουταλιές της σούπας
Ξίδι ρυζιού – 2 κουταλιές της σούπας
Σάλτσα σόγιας – 60 ml
Ζωμός κοτόπουλου – 1 φλιτζάνι (ή λαχανικά)
Αλεσμένο τζίντζερ – 0,5 κουταλάκι του γλυκού
Πάστα τσίλι – 0,5 κουταλάκι του γλυκού
Σκόρδο – 1 σκελίδα
Σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι, συνδυάστε το άμυλο, το τσίλι, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το τζίντζερ και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέστε ξύδι και σάλτσα σόγιας. Και στο τέλος ρίχνουμε τον ζωμό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά κλείνοντας το βάζο με ένα καπάκι. Η σάλτσα είναι έτοιμη! Όπως μπορείτε να δείτε, όλα τα βήματα για την παρασκευή του stir-fry είναι απλά και γρήγορα.

2. Σάλτσα κινέζικου στιλ
Συστατικά:
Ελαφριά σάλτσα σόγιας, 1/4 φλιτζάνι / 65 ml
Σάλτσα σόγιας, 1/4 φλιτζάνι / 65 ml
Σάλτσα στρειδιών, 1/2 φλιτζάνι / 125 ml
Κινέζικο κρασί (ή ξηρό σέρι), 1/4 φλιτζάνι / 65 ml
Κορν φλάουρ / άμυλο, 1/4 φλιτζάνι / 65 ml
Ζάχαρη, 1 κ.γ.
Σησαμέλαιο, 2 κ.σ.
Αλεσμένο λευκό πιπέρι, 1-2 κουτ

Παρασκευή:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και ανακατεύουμε καλά. Φυλάσσετε στο ψυγείο και ανακινήστε καλά πριν τη χρήση.
3. Σάλτσα πορτοκαλιού
Συστατικά:
100 ml χυμό πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο ή σταφύλι
2 κσ άμυλο
Απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και προσθέστε τα στο πιάτο σας.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές επιλογές και συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε την ποσότητα κάθε συστατικού σε μια συνταγή για να πάρετε μια πιο καυτή γεύση, για παράδειγμα. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε και να αλλάξετε τις αρχικές συνταγές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας προσθέτοντας τα αγαπημένα σας υλικά ή ανακατεύοντας νέες γεύσεις.

Εδώ είναι η συνταγή με μια άλλη επιλογή σάλτσας.
Χοιρινό stir-fry με noodles σε σάλτσα teriyaki
Αυτή η γρήγορη συνταγή είναι μια εξαιρετική επιλογή για οικογενειακό δείπνο. Προσθέστε λαχανικά στο γούστο σας.

Συστατικά:

χοιρινό (φιλέτο) – 500 g,
noodles ρυζιού – 100 g,
πράσινα κρεμμύδια – 2 τεμ.
πράσινα φασόλια – 100 g,
τζίντζερ (ρίζα) – 1 ίντσα,
σκόρδο – 1-2 σκελίδες,
άμυλο καλαμποκιού – 1-2 κουταλιές της σούπας,
σάλτσα teriyaki – 2-3 κουταλιές της σούπας,
σάλτσα σόγιας – 1 κουταλιά της σούπας,
αλάτι για γεύση,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι – για γεύση,
φυτικό λάδι για τηγάνισμα – 2-3 κουταλιές της σούπας.

Πώς να μαγειρέψω:

Βράζετε τα noodles όπως υποδεικνύεται στη συσκευασία. Ξεπλένουμε με κρύο νερό, μεταφέρουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε το χοιρινό σε λεπτές φέτες, αλατοπιπερώνουμε και το τυλίγουμε με άμυλο. Ψιλοκόψτε το πράσινο κρεμμύδι, ψιλοκόψτε το σκόρδο και το τζίντζερ. Εάν τα πράσινα φασόλια είναι κατεψυγμένα, ξεπαγώστε τα.

Βάζουμε το γουόκ σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. φυτικό λάδι και το ζεσταίνουμε. Βάζετε το χοιρινό σε ένα γουόκ και το τηγανίζετε μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο. Προσθέστε λίγο ακόμη λάδι στο γουόκ, σοτάρετε γρήγορα το τζίντζερ και το σκόρδο και μετά προσθέστε τα πράσινα φασόλια και τα κρεμμύδια. Τηγανίζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν. Επιστρέψτε το κρέας και τα noodles στο wok και προσθέστε τη σάλτσα teriyaki και τη σάλτσα σόγιας. Συνεχίστε το τηγάνισμα, σε 1-2 λεπτά το πιάτο θα είναι έτοιμο. Μια ακόμη συνταγή για noodles Teriyaki παρέχεται από τη Yosukata στο Youtube.
Stir-fry Execution – Πώς να μαγειρέψετε Stir-fry σε ένα Wok
Σας έχουμε ήδη δώσει πολλές συμβουλές για να φτιάξετε ένα stir-fry. Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να επαναλαμβάνετε τα κύρια σημεία για να τα τονίσετε αρκετά. Ας τους δούμε άλλη μια φορά.

Δύο βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι η ταχύτητα και η θερμότητα. Αυτά είναι τα βασικά πράγματα για να φτιάξετε σωστά το stir-fry. Για να κάνετε τα πάντα γρήγορα, θα πρέπει να διαβάσετε τη συνταγή μερικές φορές πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Αυτό θα σας βοηθήσει να θυμάστε τα βήματα και να κατανοήσετε τι θα χρειαστεί να κάνετε.

Αν δεν έχετε συνταγή αλλά θέλετε να φτιάξετε το δικό σας πιάτο, κάντε ένα σχέδιο στο μυαλό σας εκ των προτέρων. Φανταστείτε τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε και την όλη διαδικασία στο μυαλό σας. Ετοιμάστε όλα τα υλικά, μαρινάρετε το κρέας, κόψτε τα λαχανικά και έχετε τα μπαχαρικά δίπλα σας. Όλα πρέπει να είναι ορατά και εύκολα προσιτά.

Ακόμα κι αν έχετε ήδη μαγειρέψει stir-fry αρκετές φορές, μπορεί να ξεχάσετε ένα ή δύο συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο, όλα θα πρέπει να προετοιμαστούν εκ των προτέρων και να τοποθετηθούν εντός της όρασης, ειδικά όταν πρόκειται για συστατικά που πρέπει να προστεθούν στο τέλος.

Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε stir-fry είναι αμέσως μετά την παρασκευή του. Όταν είναι φρέσκο, ζουμερό και ιδιαίτερα νόστιμο! Ωστόσο, εξαρτάται εντελώς από εσάς αν θέλετε να αφήσετε μια μερίδα για αύριο.

Ψάρια stir fry

Το κόκκινο και το άσπρο ψάρι με πυκνή σάρκα είναι κατάλληλο για stir-fry. Πριν τηγανίσετε, πρέπει να κόψετε το ψάρι σε φιλέτα και να αφαιρέσετε όλα τα κόκαλα.

Συστατικά:

φιλέτο λευκού ψαριού – 500 g,
πιπεριά – 2 τεμ.,
τζίντζερ (ρίζα) – 1 ίντσα,
ντομάτες – 1-2 τεμ.,
σάλτσα σόγιας για γεύση,
άμυλο – 1-2 κουταλιές της σούπας,
φυτικό λάδι για τηγάνισμα – 3-4 κουταλιές της σούπας.
Πώς να μαγειρέψω:

Κόβουμε το φιλέτο ψαριού σε λωρίδες πάχους 1 ίντσας, βουτάμε κάθε λωρίδα σε άμυλο. Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες, τις ντομάτες σε λεπτές φέτες, ψιλοκόβουμε το τζίντζερ. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα γουόκ, μεταφέρουμε το ψάρι και το τηγανίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε το ψημένο ψάρι σε ένα πιάτο. Προσθέστε λάδι στο γουόκ αν χρειάζεται, τηγανίστε γρήγορα το ψιλοκομμένο τζίντζερ και την πιπεριά. Μετά από 1-2 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες στο γουόκ και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Επιστρέψτε το ψάρι στο γουόκ, προσθέστε τη σάλτσα σόγιας, μαγειρέψτε για άλλα 1-2 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.

Πώς να μαγειρέψετε λαχανικά
Αν δεν μαγειρεύετε stir-fry ως κύριο πιάτο, μπορείτε απλώς να φτιάξετε λαχανικά ως συνοδευτικό. Απλώς ακολουθήστε αυτά τα απλά βήματα:
Χρησιμοποιήστε λίγο λάδι. 1 κουταλιά της σούπας θα είναι αρκετή. Ζεσταίνουμε το λάδι μόνο σε μέτρια φωτιά.
Όταν ζεσταθεί το γουόκ, μπορείτε να προσθέσετε τα λαχανικά και να αρχίσετε να τα μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνεχώς. Χρησιμοποιήστε μια ξύλινη ή σιλικόνη σπάτουλα για να μην καταστρέψετε τα σχήματά τους. Τηγανίζουμε μέχρι τα λαχανικά να γίνουν τραγανά. Θα πρέπει επίσης να προσθέσετε λαχανικά σε παρτίδες γιατί διαφορετικά θα γίνουν πολύ μαλακά και θα υπάρχουν πάρα πολλά υγρά από αυτά.
Όταν κάθε παρτίδα είναι έτοιμη, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα λαχανικά από το stir-fry wok.
Όταν τηγανιστούν όλα τα λαχανικά, μπορείτε να τα προσθέσετε ξανά στο γουόκ για να ξαναζεσταθούν αν χρειαστεί.
Όπως μπορείτε να δείτε, είναι πολύ απλό να μαγειρέψετε και τα λαχανικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος θέλετε και να τα συνδυάσετε με πολλούς τρόπους. Εδώ είναι μια απλή συνταγή αν θέλετε να δοκιμάσετε αυτές τις συμβουλές αμέσως.

Λαχανικά Stir-Fry

Συστατικά:

Κρεμμύδι – 1 τεμ.
Σκόρδο – 3 σκελίδες
Τζίντζερ – 1 φέτα
Πιπεριά τσίλι (προαιρετικά) – 1 τεμ.
πιπεριά – 1 τεμ
Καρότο – 1 τεμ.
Λάχανο – 200 g
Φυτικό λάδι – 2-3 κουταλιές της σούπας
Μπιζέλια (μπορεί να καταψυχθεί) – 100 g
Πιπέρι Σετσουάν (προαιρετικά) – 1/2 κουτ
Σάλτσα σόγιας – 2 κουταλιές της σούπας
Σησαμέλαιο – 1-2 κουταλιές της σούπας
Οδηγίες:

Πριν τηγανίσετε, πρέπει να ετοιμάσετε και να ψιλοκόψετε όλα τα λαχανικά, γιατί θα χρειαστεί να τα προσθέσετε αρκετά γρήγορα. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μισούς δακτυλίους, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα πράσινα κρεμμυδάκια και το τσίλι σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε την πιπεριά και τα καρότα σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόψτε το λάχανο.

Σε ένα γουόκ ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι. Τοποθετήστε τα κρεμμύδια, το τζίντζερ, το τσίλι και το σκόρδο. Τηγανίζουμε γρήγορα, ανακατεύοντας περιστασιακά, όχι περισσότερο από ένα λεπτό. Προσθέστε τα καρότα στο τηγάνι. Και με ένα μεσοδιάστημα μισού λεπτού, προσθέστε πιπέρι, φρέσκα κρεμμυδάκια, λάχανο και αρακά. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Θρυμματίστε τους κόκκους πιπεριού Σετσουάν σε ένα γουδί, πασπαλίστε πάνω από τα λαχανικά. Τέλος, προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας και το σησαμέλαιο. Σερβίρετε αμέσως.
Συμπερασματικά
Τώρα μπορείτε να δείτε ότι το stir-fry είναι ίσως ένα από τα πιο απλά και νόστιμα πιάτα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις συνταγές μας ή να δημιουργήσετε τις δικές σας – είναι η καλύτερη ευκαιρία να πειραματιστείτε.

Απλώς μην ξεχνάτε τις συμβουλές μας, θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πάντα σωστά. Προετοιμάστε όλα τα υλικά εκ των προτέρων, σκεφτείτε όλα τα βήματα που θα χρειαστεί να κάνετε και το αποτέλεσμα θα είναι τέλειο.

Να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε ένα ζεστό γουόκ και μην φοβάστε να πειραματιστείτε. Σύντομα θα δημιουργήσετε ένα αριστούργημα! Καλή όρεξη!