Xάλυβας εναντίον Χυτοσιδήρου: Ας τα συγκρίνουμε

Όταν πρόκειται για τηγάνισμα, σοτάρισμα ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μαγειρέματος που περιλαμβάνει ένα τηγάνι, το υλικό του είναι εξίσου σημαντικό με τα συστατικά. Τόσο ο ανθρακούχο χάλυβας όσο και ο χυτοσίδηρος είναι γνωστοί για την αντοχή τους, καθώς μπορούν να εξυπηρετήσουν την οικογένειά σας για δεκαετίες. Ταυτόχρονα, έχουν και κάποιες σημαντικές διαφορές. Η σύγκρισή μας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε μεταξύ ανθρακούχου χάλυβα και χυτοσίδηρου.

Βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για το τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα εναντίον του χυτοσίδηρου

Αυτά τα υλικά έχουν πολύ παρόμοια σύνθεση. Και τα δύο περιέχουν περίπου 98-99% σίδηρο και 1-2% άνθρακα. Ωστόσο, η συμπεριφορά τους στην εστία είναι πολύ διαφορετική. Αυτά τα τηγάνια δεν συγκρατούν τη θερμότητα εξίσου, γεγονός που τα προδιαθέτει για διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος.

Τέσσερις κορυφαίες ομοιότητες

Ο ανθρακούχος χάλυβας και ο χυτοσίδηρος είναι παρόμοια υλικά με συγκρίσιμους περιορισμούς, λειτουργικότητα και απαιτήσεις φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των καρυκευμάτων. Αυτά είναι πολυλειτουργικά αντικείμενα που θα σας φανούν πάντα χρήσιμα, ακόμα κι αν αποφασίσετε να εκσυγχρονίσετε ριζικά την κουζίνα σας. Εδώ είναι οι πιο αξιοσημείωτες ομοιότητες του ταψιού από ανθρακούχο χάλυβα έναντι του χυτοσίδηρου:

Ευστροφία

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τηγάνια από οποιοδήποτε υλικό για ψήσιμο και τηγάνισμα, καθώς λειτουργούν εξίσου καλά σε εστίες μαγειρέματος και σε φούρνο. Για παράδειγμα, αν αγοράσετε ένα τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα, μπορείτε να σοτάρετε λαχανικά ή να ψήσετε λίγη πίτσα στο φούρνο (αν αφαιρέσετε την ξύλινη λαβή). Και τα δύο είδη μαγειρικών σκευών είναι κατάλληλα για επαγωγικές εστίες χάρη στα σιδηρομαγνητικά μέταλλα που περιέχουν.

Μη ανθεκτικό στα οξέα

Οποιεσδήποτε σάλτσες που περιέχουν οξέα διασπούν τα καρυκεύματα στα τηγάνια από ανθρακοχάλυβα και χυτοσίδηρο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οξέα αντιδρούν με τις επιφάνειές τους.

Απαιτείται καρύκευμα

Εδώ, το τηγάνι από ανθρακούχο χάλυβα και το χυτοσίδηρο δεν διαφέρουν πολύ, καθώς απαιτούν επίστρωση με λάδι ή λίπος. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως καρύκευμα και σκοπός είναι να κάνει την επιφάνεια ουσιαστικά χωρίς κολλήματα. Καθώς το λάδι διεισδύει στους πόρους του μετάλλου, το καθιστά λιγότερο αντιδραστικό.

Προσεκτικό πλύσιμο

Δεν πρέπει ποτέ να πλένετε αυτά τα τηγάνια σε πλυντήριο πιάτων ή να χρησιμοποιείτε επιθετικά απορρυπαντικά. Διαφορετικά, το καρύκευμα θα χαλάσει. Οι ειδικοί συνιστούν το πλύσιμο με ζεστό νερό χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι καθαρισμού και μόνο ήπιο σαπούνι όταν είναι απολύτως απαραίτητο.

Κορυφαίες τέσσερις διαφορές μεταξύ ανθρακούχου χάλυβα έναντι χυτοσιδήρου Wok

Παρά τις ομοιότητές τους, αυτά τα υλικά έχουν διαφορετικές ιδιότητες συγκράτησης θερμότητας, γεγονός που καθορίζει τις οδηγίες μαγειρέματος. Δεν πρέπει να περιμένετε να είναι εξίσου ανθεκτικά. Ανακαλύψτε τις κύριες διακρίσεις του χυτοσιδήρου έναντι του ανθρακούχου χάλυβα παρακάτω.

Διάρκεια ζωής

Ο χυτοσίδηρος είναι γενικά ελαφρώς λιγότερο ανθεκτικός. Αυτό οφείλεται στη βαριά κατασκευή του. Το κάνει σχετικά εύθραυστο, οπότε μπορείτε να σπάσετε αυτά τα τηγάνια αν τα ρίξετε. Αυτό είναι το πρώτο σημαντικό πλεονέκτημα του ανθρακούχου χάλυβα έναντι του wok από χυτοσίδηρο.

Επιφάνεια: Χυτοσίδηρος εναντίον Ανθρακούχου Χάλυβα

Τα τηγάνια από χυτοσίδηρο, όπως υποδηλώνει ο όρος, διαμορφώνονται σε χυτό. Αυτό εξηγεί γιατί οι επιφάνειές τους έχουν μεγαλύτερους πόρους και γενικά είναι ανομοιόμορφες. Χάρη στην υψηλότερη ευκαμψία, τα φύλλα ανθρακούχου χάλυβα είτε πιέζονται είτε διαμορφώνονται με το χέρι. Ως αποτέλεσμα, έχουν πιο λεία επιφάνεια και πλευρές, κάτι που είναι ένα άλλο πλεονέκτημα του γουόκ από χυτοσίδηρο έναντι ανθρακούχου χάλυβα.

Βάρος

Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη είναι τα πιο βαριά. Ο ανθρακούχος χάλυβας, από την άλλη πλευρά, είναι πιο κοντά στον ανοξείδωτο χάλυβα όσον αφορά την ικανότητα ελιγμών. Είναι πιο λεπτό.

Διατήρηση θερμότητας: Μια μεγάλη διαφορά από ανθρακούχο χάλυβα από χυτοσίδηρο

Ο χυτοσίδηρος έχει εξαιρετικές ιδιότητες συγκράτησης της θερμότητας. Θερμαίνεται και ψύχεται πιο αργά από τον ανθρακούχο χάλυβα, αλλά διατηρεί τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο ανθρακούχος χάλυβας, από την άλλη πλευρά, είναι πιο κατάλληλος για ευαίσθητα συστατικά. Διατηρεί τη θερμότητα αρκετά καλά, αλλά επίσης αντιδρά στις αλλαγές της θερμοκρασίας πιο γρήγορα.

Μαγείρεμα

Και τα δύο είδη μαγειρικών σκευών έχουν καλή απόδοση στο φούρνο, αλλά πολύ διαφορετικά στην εστία. Ο χυτοσίδηρος είναι καλύτερος για ψήσιμο στη σχάρα και για κάθε πιάτο που απαιτεί επιθετική θερμότητα. Από την άλλη πλευρά, το τηγάνισμα είναι πιο εύκολο με τον ανθρακούχο χάλυβα, καθώς η ταχύτερη ψύξη του εμποδίζει το κάψιμο. Επιπλέον, καθώς η επιφάνεια είναι πιο ομοιόμορφη, είναι πιο κατάλληλο για ευαίσθητα γεύματα όπως τα χτένια.

Συμπέρασμα: Ανθρακούχο Χάλυβα Skillet vs Χυτοσίδηρο

Όπως μπορείτε να δείτε, ο ανθρακούχος χάλυβας έχει αρκετά πλεονεκτήματα, καθώς είναι ελαφρύτερος, πιο λείος και πιο ανθεκτικός. Ωστόσο, το αν θα χρησιμοποιήσετε ανθρακούχο χάλυβα ή μαγειρικά σκεύη από χυτοσίδηρο εξαρτάται από εσάς. Η προσθήκη νέων μαγειρικών σκευών στο οπλοστάσιό σας είναι πάντα καλό!